
Prerada rajčice u umaškom pogonu Podravke izgledna je i ove godine, a isto tako i proizvodnja na istarskim poljima.
Dapače, tvrtka iz Koprivnice zainteresirana je za otkup većih količina pomidora od onih koje su sada ugovorene.
|
Proizvođači iz Udruge Pomidor, njih petnaestak, spremni su za skorašnju sadnju novih sadnica na 120 hektara u Istri, a toliko su obrađivali i lani, piše Glas Istre. Dario Makovac, čelnik Udruge i najveći proizvođač, kaže kako je već puno toga dogovoreno s Podravkom za ovu sezonu i nisu točne informacije prema kojima se prerada u Umagu gasi. - Upravo sam jučer bio u Italiji odakle će nam za deset dana stići sadnice pomidora. Kao i svake godine, Podravka nam osigurava sadnice, gnojivo i sav repromaterijal, veli Makovac. Sadnja će započeti za desetak dana i potrajat će do 15. svibnja. Makovac će posaditi 13 hektara industrijske rajčice na poljima u okolici Umaga, isto kao i lani. Ukupna planirana površina nasada u Istri neće se povećavati ove godine, ali se očekuju veći prinosi. Zbog čega? - Bolje smo se organizirali. Novost je suradnja nas proizvođača s talijanskim stručnjacima koji će nam biti stručna podrška kako bi što bolje obavili gnojidbu i navodnjavanje i postigli bolje prinose ukoliko ne bude suše katastrofalnih razmjera kao lani, kada se temperatura na polju penjala i do 40 stupnjeva. S takvim vrućinama ne možete se nositi, dodaje Makovac. Osim na području Umaga i Savudrije, industrijska rajčica proizvodit će se i ove sezone na Poreštini, Rovinjštini, oko Pule, a od lani i kraj Motovuna. "Svugdje je dobra zemlja, samo treba raditi", odgovara Makovac na našu primjedbu da je oko Umaga zemlja i klima najbolja za pomidore. Osim u Istri industrijska rajčica za Podravku uzgaja se i oko Koprivnice i to na malim površinama od 80 hektara. Za ovogodišnju sezonu Udruga Pomidor dogovorila je s Podravkom cijenu otkupa koja je veća od lanjske s obzirom na veće troškove proizvodnje. Dok se lani za kilogram pomidora dobivalo od 0,96 lipa do jednu kunu, ove će se godine proizvođačima plaćati od 1,26 do 1,30 kuna, ovisno o kvaliteti. Kakva je budućnost Podravkinog pogona Povrće u Umagu, pitanje je na koje smo odgovor potražili i kod gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea. Naime, već se dulje vremena govori da bi trebalo izmjestiti pogon iz središta grada u gospodarsku zonu. "Upravo je u tijeku natječaj za prodaju čestice u gospodarskoj zoni Ungarija, a koja ima namjenu prerade voća i povrća. Iz navedenih razloga smatram da je svaki mogući komentar po tom pitanju preuranjen," odgovorio je gradonačelnik i dodao da će se za desetak dana znati najpovoljniji ponuđač. "Prema nama dostupnim informacijama, Podravka je uputila pismo namjere i zainteresiranost za nastavak suradnje u proizvodnji rajčice na području Istarske županije", odgovorio je Bassanese. |